Historia

Kerholla on takanaan yli 30-vuotinen historia:

Turun Harmonikkakerho perustettiin 22. tammikuuta vuonna 1981 innokkaitten soittajien voimin. Jo muutama kuukausi kerhon perustamisen jälkeen sen 32-jäseninen suurorkesteri julkaisi levynsä. Tämä onnistui, koska kerholaiset olivat soittaneet yhdessä muutaman vuoden jo ennen Turun Harmonikkakerhon perustamista toisessa musiikillisessa yhdistyksessä, Turun Soitannollisen Kerhon TSK-hanureissa. Harmonikkakerhon ensimmäisellä levyllä kuultiin Pikipojan polkka, Jurmo-valssi, Rio-tango sekä kerhon trion soittama musette-valssi Pariisin unelmia. Levy sai hienon vastaanoton ja myi samantien useita satoja kappaleita. Lehtijutun mukaan 1980-luvun alussa harmonikkalevylle oli tilausta, kun harmonikkamusiikkia levytettiin tuohon aikaan kovin vähän. Turun Harmonikkakerho sai siis ”lentävän lähdön” varsinaissuomalaisen musiikin kentälle, ja keikkaili ahkerasti seuraavina vuosina. Keikkapaikkoina toimivat mm. Hamburger Börs, jonne oli kerhon vieraaksi saapunut Ruotsin kuuluisin harmonikkakerho Alfta Dragspelsklubb, Köyliön Lallintalo, jossa kerhoa mainostettiin Suomen suurimpana harmonikkaorkesterina sekä Turun konserttisali, jossa kerhon naisorkesteri esiintyi Turun MS-yhdistyksen konsertissa. Yli kymmenjäseninen naisorkesteri oli harvinaisuus vielä 1980-luvulla. Säkylän-Köyliön-Yläneen Sanomissa 19.3.1981 kirjoittaja kertoikin yleisön mielenkiinnon heränneen melkoiseksi, kun orkesterin naiset ryhtyivät suorittamaan omaa osuuttaan. Naiset kuitenkin lunastivat paikkansa Unto Jutilan Ikaalisten rantatie -sävellyksellä.

Kuvassa yllä tanssiorkesterin kokoonpano 2009.

Turun Harmonikkakerho on alusta asti soittanut sovitettua musiikkia ja myös musiikkia laidasta laitaan, vanhoista suomalaisista pelimannisävelmistä uusiin kansainvälisiin kappaleisiin asti. Kerholla on ollut onni saada asiantuntevia ja innostavia orkesterinjohtajia, kuten Lars Lindholm, Kauko Tiistola ja Olli Ylänen. Monet johtajista ovat itse tehneet orkesterilleen sovituksia kahdelle, kolmelle ja neljällekin äänelle. Soittajilta on aina vaadittu ainakin auttavaa nuotinlukutaitoa, jotta sovituksia pystyy soittamaan. Kerhoon on myös hakeutunut monipuolisia musiikista innostuneita ihmisiä, ja niinpä kerhon orkestereilla onkin ollut tukenaan myös rytmiryhmä, rummut, basso ja välillä kitarakin. Laulusolistit, kuten Jukka Kytöniemi tai Sinikka Järvinen, ovat hienosti monipuolistaneet kerhon esiintymisiä.

Kuvassa yllä tanssiorkesteri esiintymässä Ruusukorttelissa tammikuussa 2013.

Kerhon historiaan kuuluu matkoja mm. Ranskaan ja Itävaltaan sekä kilpailumenestystä esimerkiksi Harmonikkaorkesterien ja -yhtyeiden SM-kilpailuissa. Tällä hetkellä kerhossa toimii tanssiorkesteri, joka keskittyy perinteiseen, laadukkaaseen suomalaiseen tanssimusiikkiin ja viihdeorkesteri, joka soittaa niin elokuvasävelmiä, jazzia kuin muutakin viihteellisempää musiikkia.

Harmonikkaorkestereiden ja -yhtyeiden SM-kisat:

1995 orkesterisarjassa SM-kulta kappaleilla Wiener rhytmen ja Persialaisella torilla, johtajana Kauko Tiistola.

1997 Kuopio orkesterisarjan SM-pronssia kappaleilla Oliivien kukkiessa (pakollinen kappale) ja Rendezvous mit Gershwin, johtajana Kauko Tiistola.

1998 Itävallan Innsbruckin harmonikkafestivaaleilla kerhon orkestereiden yhdistetty kokoonpano (tanssi- ja viihdeorkesterit yhdessä) sai arvion "ausgezeichnet", erinomaista. Soitimme Veikko Huuskosen sovittaman sikermän Suomalaisia sävelmiä eli Malmsten-ketju, johtajana Kauko Tiistola.

2000 Ikaalinen yhtyesarjan SM-kulta kappaleilla Kansanlaulu-sikermä (pakollinen kappale) ja My Fair Lady, johtajana Kauko Tiistola.

2001 Ikaalinen yhtyesarjan SM-kulta kappaleilla Smoke Gets In Your Eyes (pakollinen kappale) ja Kreivitär Mariza, johtajana Kauko Tiistola.

2003 Forssa yhtye- ja orkesterisarjan SM-kulta orkesterisarjassa kappaleilla Music ja Frank Sinatra in Concert ja SM-hopea yhtyesarjassa kappaleilla Melodia en la Menor ja Tuxedo Junction, johtajana Kauko Tiistola.

2004 Turku orkesterisarjan SM-hopea kappaleilla Sweet Georgia Brown ja Cabaree, johtajana Kauko Tiistola.

2006 Ikaalisissa orkesterisarjan jaettu 1. sija kappaleilla Bohemian Rhapsody ja Take the "A" Train sekä Macavity, johtajana Kauko Tiistola.

2007 Porissa orkesterisarjan SM-hopea kappaleilla One Note Samba & Desafinado sekä Phantom Of The Opera, johtajana Kauko Tiistola.

2008 Lopella orkesterisarjan SM-pronssi kappaleina Andalusialainen rapsodia ja Tähtiä ja timantteja, johtajana Kauko Tiistola.

2012 Mäntsälä orkesterisarjan SM-hopea potpurilla Swing with Robbie Williams, johtajana Kauko Tiistola. (Kuvat yllä.)

2014 Hämeenlinna pop- ja jazzsarjan SM-pronssi kappaleilla Samba Negra, Sir Duke ja Little Brown Jug, johtajana Kauko Tiistola. (Kuvat alla.)

2016 Turku pop- ja jazzsarjan SM-hopeaa viihdeorkesterille kappaleilla Fly me to the Moon, Chattanooga Choo Choo ja A Funky night in Tunisia, johtajana Kari Ruotsi. Tanssiorkesterille 4.sija tanssimusiikkisarjassa kappaleilla Valkealan vesillä, Kotikalliolla ja Argentino, johtajana Kari Ruotsi.

Yhteensä siis 14 kärkisijaa:

SM-kulta, orkesterisarja 3 kpl

SM-hopea, orkesterisarja 3 kpl

SM-pronssi, orkesterisarja 2 kpl

SM-hopea, pop- ja jazzsarja 1 kpl

SM-pronssi, pop- ja jazzsarja 1 kpl

SM-kulta, yhtyesarja 3 kpl

SM-hopea, yhtyesarja 1 kpl

SM-pronssi, yhtyesarja 0 kpl

Kuvassa yllä viihdeorkesterin kokoonpano Hämeenlinnassa orkesterien ja yhtyeiden SM-kisoissa 2014. Sarjajako oli uudistettu vuodelle 2014 ja mahdollisti osallistumisen pop- ja jazzsarjaan.

Vuonna 2015 kerho osallistui Turussa Logomossa järjestettyyn Coupe Mondiale -kisatapahtumaan auttamalla Suomen Harmonikkaliittoa järjestelyissä. Kerhon Viihdeorkesteri esiintyi myös tapahtuman avajaiskonsertissa, 

Tunnelmia avajaiskonsertista voit kuunnella TÄÄLTÄ. 

Sivut THK 2003-2016